Spelevent

Fotbolls-VM

Fotbolls-VM är världens mest prestigefyllda fotbollsturnering och den händelse som genererar mest intäkter inom fotbollen. Turneringen anordnas vart fjärde år av Fédération Internationale de Football Association (FIFA) och drar till sig miljontals tittare världen över.

Historia

Fotbolls-VM har sitt ursprung i den internationella fotbollsturneringen som arrangerades i Uruguay år 1930. Detta var den första stora internationella fotbollsturneringen och den anordnades för att fira 100-årsdagen av landets självständighet. I turneringen deltog 13 lag från 4 olika kontinenter och vanns av hemmalaget Uruguay.

Sedan dess har turneringen vuxit och utvecklats och har nu blivit en av de största idrottsevenemangen i världen. Antalet deltagande länder har ökat från 13 lag vid den första turneringen till 32 lag vid den senaste turneringen. Turneringen har också ändrat format genom åren och har gått från att ha enkla gruppspelsmatcher till en mer komplicerad knockout-fas.

Turneringen

Fotbolls-VM består av 32 lag som är fördelade på åtta olika grupper. Varje grupp spelar tre gruppspelsmatcher och de två bästa lagen från varje grupp går vidare till slutspelet. Slutspelet består av 16 lag som spelar enkla elimineringsmatcher tills endast två lag återstår. Dessa två lag möts sedan i en avslutande finalmatch som avgör vilket lag som kommer att koras till världsmästare.

Turneringen har också en tredjeplatsmatch där de två lag som förlorade i semifinalen möts för att avgöra vilket lag som ska ta den sista medaljplatsen.

Vinnande lag

Genom åren har det funnits många lag som har lyckats ta hem segern vid fotbolls-VM. Brasilien är det lag som har vunnit turneringen flest gånger med fem segrar. Andra lag som har lyckats vinna turneringen inkluderar Tyskland med fyra segrar, Italien med fyra segrar, Argentina med tre segrar och Uruguay med två segrar.

Intressant fakta

Fotbolls-VM är den turnering som genererar mest intäkter inom fotbollen och är också en av de mest vinstgivande idrottsevenemangen i världen.

VM-rekord

Det lag som har spelat flest matcher i fotbolls-VM är Brasilien med 20 turneringar under sina bälten. Den spelare som har gjort flest mål i fotbolls-VM är Miroslav Klose från Tyskland med 16 mål. Den yngste spelaren som någonsin har spelat i fotbolls-VM är Norman Whiteside från Nordirland som var 17 år och 41 dagar gammal vid sin första VM-match.

Den äldste spelaren som någonsin har spelat i fotbolls-VM är Faryd Mondragón från Colombia som var 43 år och 3 dagar gammal vid sin sista VM-match.

Nästa mästerskap & sammanfattning

Nästa fotbolls-VM kommer att hållas år 2026 i USA, Kanada och Mexiko. Detta kommer att bli det första fotbolls-VM som hålls i Nordamerika sedan 1994 och det kommer också att bli den första turneringen som hålls i tre olika länder.

Efter det kommer fotbolls-VM att hållas i Asien år 2030, vilket kommer att bli första gången som turneringen hålls i Asien sedan 2002.

Sammantaget är fotbolls-VM en av de mest prestigefyllda och välkända idrottsevenemangen i världen. Turneringen har vuxit och utvecklats mycket sedan den första turneringen år 1930 och fortsätter att dra till sig miljontals tittare världen över. Med flera spännande turneringar att se fram emot i framtiden är fotbolls-VM en händelse som inget fotbollsfan vill missa.